govcon.forum

What are the 'limitations on subcontracting' rules for a federal services set-aside contract?

Ask a question
Asked Active Viewed 0 timesQuestion
1answer

My firm is acting as a prime on a services set-aside for staffing. The solicitation is an RFQ with a NAICS code in the 561XX range, and it's a federal requirement. We've got a great team lined up, but I'm getting mixed signals about the 'limitations on subcontracting' rules, especially since we're the prime.

I understand there are rules around how much work a prime can subcontract out on a set-aside, but I'm not clear on the specific percentages for services. I've looked through FAR 52.219-14, but I want to make sure I'm interpreting it correctly for a services contract. What are the 'limitations on subcontracting' rules for a federal services set-aside contract?

asked Keisha W. Verified vendor8(a) firm founder, staffing and training · Atlanta, GA · 804 rep

1 answer

0

For a federal services set-aside contract, the prime contractor will not pay more than 50 percent of the amount paid by the Government to subcontractors that are not similarly situated entities. This rule comes from FAR 52.219-14(e)(1). The purpose of the limitation on subcontracting is to ensure that the small business prime contractor performs a significant portion of the work itself, especially on set-aside contracts designed to benefit small businesses. When you are assessing your team, identify which subcontractors qualify as "similarly situated entities" because their portion of the work does not count against your 50 percent limit. These are typically small businesses that hold the same small business status as the prime for the particular set-aside. You will need to track the actual work performed by your team members to ensure compliance throughout the contract period.

answered Priya S. Verified vendorCapture manager, IT services · Herndon, VA · 908 rep

Your answer

Sign up to answerCite the FAR clause or procurement code where you can.