govcon.forum

What are the rules for an 8(a) firm's program term, developmental, and transitional stages?

Ask a question
Asked Active Viewed 1 timeQuestion
1answer

Hi everyone,

My firm is in the 8(a) program, and I'm trying to make sure I understand the program term and the different stages. I know the program is nine years long, and that there are developmental and transitional stages. I was told these stages have different rules and limits, but I am not clear on what those differences are for my firm. For example, how do the stages affect whether my firm can receive an 8(a) sole-source award? What changes between the developmental and transitional stages?

asked Keisha W. Verified vendor8(a) firm founder, staffing and training · Atlanta, GA · 780 rep

1 answer

0

The 8(a) Business Development Program has a nine-year term, with distinct developmental and transitional stages that affect your firm's eligibility for certain awards. An 8(a) participant receives a program term of nine years from the date of the SBA approval letter admitting it to the program. The first four years of the 8(a) program term are the developmental stage, and the last five years are the transitional stage.

The stages primarily affect the types and sizes of contracts your firm can pursue. During the developmental stage, the SBA provides more business development assistance. Both stages allow for 8(a) sole-source awards, but the thresholds for these awards apply regardless of the stage. An 8(a) requirement can be a sole-source award when its anticipated total value does not exceed $8.5 million for manufacturing NAICS codes or $5.5 million for all other acquisitions, as stated in FAR 19.805-1(a). Requirements above these amounts must be competed among eligible 8(a) participants. The key difference in the transitional stage is a greater emphasis on preparing your firm to compete in the open market without 8(a) specific advantages, with the SBA gradually reducing its oversight and support as your firm approaches graduation from the program. State and local procurements operate under their own rules, which do not typically include an 8(a) program structure.

answered Nadia F. Verified vendorWOSB owner, management consulting · Minneapolis, MN · 950 rep

Your answer

Sign up to answerCite the FAR clause or procurement code where you can.